Főoldal 8 alapelv Társállatok egészsége Társállataink egészségvédő hatása Az ember egészsége Kapcsolat Érdekességek

egeszsegestars.hu © 2016-2021 dr. Saufert Gyula

Pilis-Vet Életmód Könyvkiadó Bt., Sau.Fair Bt., 2085, Pilisvörösvár, Kisfaludy u. 48. +36 30 9241520
www.vorosvariallatorvos.hu

Kapcsolat | 8 alapelv | Társállatok egészsége | Társállatok egészségvédő hatása | Ember egészsége  | Érdekességek  

geszsegestars.hu

Megvalosit.hu - Weboldal megvalósítás

Megvalósítás:

geszsegestars.hu

És akkor lássuk mi a 8 alapelv

A 8 alapelv segít

Az oldal azért jött létre, hogy az állatokat, természetet kedvelő és egészséges életmódot választó embereknek információt, érdekességeket, motivációt adjon úgy, hogy közben kedvencük is a lehető legjobb életminőséget kapja. Állatorvosként, egészséges életmódot folytató és társállatainknak is azt nyújtó emberként arra gondoltam, hogy ezeket a gondolatokat, tartalmakat egy honlap alatt gyűjtsem össze.

Saufert Gyula

Ember és a társállatok Egészsége 8 alapelv

Az egészségről már nagyon sokan és sok mindent mondtak a száz év feletti nénik és bácsik és az egyetemi professzorok is. Most mégis szeretném összefoglalni azt, amit a tudomány mai állása szerint érdemes megfontolnunk a hosszabb és jobb minőségű élet érdekében.

Ezeket a kérdéseket az egészséges életmód 8 alapelve alapján érdemes megvizsgálnunk és arra is rá kell jönnünk, hogy ezek a pontok nem csak az ember, hanem az állatok, ezen belül is szorosabb értelemben vett társállatok esetében is a legfontosabb szempontok.


Az alapelvek vizsgálatával közelebb juthatunk az embert és az állatokat érintő betegségek okához és a megelőzés lehetőségeihez.

Helyes táplálkozás

Az egészséges életmód meghatározó része a helyes táplálkozás, hogy mit, mikor és hogyan eszünk. A táplálkozás kedvenceinknél is az egyik legfontosabb egészségmegőrző tényező. Az adott faj szükségleteit, a természeteshez legközelebb álló táplálék minőségét és mennyiségét, vitamin és nyomelem ellátottságát mindig figyelembe kell venni.

01 Helyes táplálkozás  

Rendszeres mozgás - Ember éa a társállatok Egészsége 8 alapelv

A rendszeres mozgás az egészséges életmód egyik meghatározója. Ezáltal kondicionáljuk testünket, karbantartjuk, erősítjük izmainkat és lazítjuk ízületeinket. Amellett, hogy az egyik leghatékonyabb betegségmegelőző "orvosság", javítja életminőségünket és közérzetünket. A rendszeres mozgás társainkra is vonatkozik, legyen az egy istállózott ló vagy egy lakásban tartott csivava. Talán ez a pont az, ahol a legtöbb kapcsolat alakulhat ki az ember és állat között. Kutyánkkal kötelező a séta, kocogás vagy egyéb sporttevékenység ahol kedvencünk és saját mozgásigényünket maximálisan kielégíthetjük. A lovaglás során a ló természetes szükségleteinek kielégítése mellett mi is jó levegőn, mozgással a természetben tölthetünk el akár több órát is. Még macskánkkal is érdemes egy kis időt játékra fordítani (már, ha ő is úgy akarja). A mozgás mellett társainkkal való kapcsolatunk is javul a közös élmény hatására.

A mozgás, amellett, hogy az egyik leghatékonyabb betegségmegelőző "orvosság", javítja életminőségünket és közérzetünket.

02 Rendszeres mozgás

Stressz nélküli élet - Ember éa a társállatok Egészsége 8 alapelv

A helyes táplálkozás és testmozgás mellett azonban le kell küzdenünk a nap, mint nap bennünket érő stresszt, amihez nélkülözhetetlen a pihenés és alvás, az optimista gondolkodás, a kiegyensúlyozott emberi kapcsolatok és érzelmek, az egészséges környezet. Rengeteg tanulmány igazolta, hogy akinek kedvenc állata van, sokkal kevésbé kerül stresszhelyzetbe. Gondoljunk csak egy doromboló cicára az ölünkben, egy kényelmes tereplovaglásra a hegyekben vagy egy kiadós sétára kutyánkkal. A stressz sajnos kedvencein-ket is megbetegíti, talán egyik leglátványosabb ilyen elváltozás macskáknál a véres vizeléssel járó FIC nevű betegség.

03 Stressz nélküli élet

Mértékletesség -  Ember éa a társállatok Egészsége 8 alapelv

Ma legtöbb életmódbeli betegség a mértéktelen életvitel következménye. A mértékletesség nemcsak azt jelenti, hogy mindent csak bizonyos határig teszünk, hanem azt is, hogy egyes, nyilvánvalóan káros dologban egyáltalán nem veszünk részt. Így az egészséges életmód szem-pontjából a mértékletesség fogalma inkább önmegtartóztatást jelent. Ez magában foglalja az alkohol, a kávé mértékletes fogyasztását, a dohányzás teljes mellőzését és természetesen a drogfogyasztást, vagy a gyógyszerek helytelen és indokolatlan használatát.

Sajnos kedvenceinknél is előfordul a mértékletesség hiánya, gondoljunk csak a takarmányosba beszabadult lóra, amelyik betegre zabálja magát zabból (kólika, patairha gyulladás) vagy a karácsonyi pulykát elfogyasztó kutyusra (heveny gyomormegterhelés), mely problémák rendszeresen munkát adnak az állatorvosnak. Itt az emberi felelősség óriási, hiszen kedvenceink nem élnek a mértékletesség fogalmával, nekünk embereknek kell megteremteni számukra a feltételeket, mindig csak kedvencünk igényeinek megfelelő mennyiségű táplálékot adjunk, és SOHA ne adjunk olyat, amit az adott faj nem tud megemészteni, feldolgozni. Gondoljunk csak a nyírfacukor mérgezéses kutyákra.

04 Mértékletesség

Levegő  -  Ember éa a társállatok Egészsége 8 alapelv

Talán keveset gondolunk arra, hogy milyen nagy szükségünk van a friss levegőre, illetve arra, hogy napjában többször kellene légző gyakorlatokat végeznünk ahhoz, hogy a szellemi és fizikai frissességünket fenntartsuk. Az ülő életmód, a görnyedt testtartás, a bezártság mind-mind az egészséges légzés ellen dolgoznak. Ha naponta 2-3x szakítunk időt, hogy 1-2 percig igazán mély lélegzeteket vegyünk, akkor tapasztalni fogjuk, hogy ez mennyire felfrissít. Természetesen itt is a legjobb megoldás a kedvencünkkel friss levegőn végzett séta.

05 Levegő  

Víz  -  Ember éa a társállatok Egészsége 8 alapelv

Egy felnőtt embernek naponta kb. 1,5-2 liter vizet (VIZET! – méghozzá tiszta vizet) kellene meginnia ahhoz, hogy a szervezet számára optimális körülményeket biztosítson. A rendszeres és tudatos vízivással olyan panaszokat lehet megelőzni, mint a fejfájás, alacsony vérnyomás, vesekőképződés. Ezért nagy hangsúlyt kell helyezni a megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztására, a szomjúságérzést nem szabad megvárni. A vízfogyasztást nem célszerű az étkezéssel együtt beiktatni az emésztést lassító hatása miatt. Kedvenceink számára nekünk kell biztosítani a megfelelő mennyiségű, tiszta és mindig friss ivóvizet. Ennek hiánya társállatainknál is sokszor betegséghez, csökkent teljesítményhez vezethet.

06 Víz

Napfény -  Ember éa a társállatok Egészsége 8 alapelv

A 21. század technikai vívmányai ugyan kényelmessé teszik életünket, de sajnos sokszor be is zárnak a szobába. Pedig a napsütés jótékony hatásait ki kellene használnunk. Természetesen hangsúlyozni kell azt is, hogy a nyár közeledtével egyre erősebb az ultraibolya sugárzás, így a napon való tartózkodásra leginkább alkalmas időpont a délelőtt 11 előtti és délután 5 utáni időpontok. A napfénynek szerepe van a D-vitamin és bizonyos antidepresszáns hatású anyagok termelésében, immunerősítő, fertőtlenítő hatása is van. Naponta legalább 15-20 perces napfényen tartózkodás javasolható évszaktól függetlenül. Figyeljük meg kedvenceinket, ha borús-esős idő van. Elvonulnak és szinte depressziós tüneteket produkálnak, nekik is szükségük van a napfény hatására.

07 Napfény  

Pihenés -  Ember éa a társállatok Egészsége 8 alapelv

A rohanó ember általában a pihenést igyekszik megspórolni, gondolván, hogy ezzel időt nyer. Pedig ez egyáltalán nem igaz. Minél fáradtabb valaki, annál több időre van szüksége ahhoz, hogy egy adott feladatot jól és hibátlanul elvégezzen. Ezért mindannyiunknak szüksége van elegendő alvásra, pihenésre, relaxációra. Talán ez a pont az, ahol kedvenceink „jól teljesíte-nek”, hiszen többnyire van bőven idejük a pihenésre, nem annyira elfoglaltak, mint gazdájuk.
A pihenés az ember esetében sokszor nem csak a fizikai relaxációt jelenti. Nagyon fontos, hogy szellemileg is pihenjünk ill. feltöltődjünk. Erre az egyik legjobb lehetőség a zenehallgatás, a relaxáló zenék vagy bármi más, amit szeretünk és ellazít. A komolyzene (opera, dal, operett) világát kedvelőknek ajánlom ezt az oldalt: enek-eljunk.hu.

08 Pihenés

az egészséges életmód 8 alapelve