Főoldal 8 alapelv Társállatok egészsége Társállataink egészségvédő hatása Az ember egészsége Kapcsolat Érdekességek

egeszsegestars.hu © 2016-2021 dr. Saufert Gyula

Pilis-Vet Életmód Könyvkiadó Bt., Sau.Fair Bt., 2085, Pilisvörösvár, Kisfaludy u. 48. +36 30 9241520
www.vorosvariallatorvos.hu

Kapcsolat | 8 alapelv | Társállatok egészsége | Társállatok egészségvédő hatása | Ember egészsége  | Érdekességek  

geszsegestars.hu

Megvalosit.hu - Weboldal megvalósítás

Megvalósítás:

geszsegestars.hu

Milyen érzés állatokkal együtt élni?

Állatorvosi Rendelők

Milyen problémákat okozhat,  ha nem megfelelően etetjük kedvencünket? Az együtt töltött idő

Lelki megújulás, őszinte szeretet

Társállatok Egészsége

Mozgás

Háziállatainknál is az egyik legfontosabb egészségmegőrző tevékenység a napi rendszeres mozgás. Kutyánál nem elég azt mondani, hogy nagy a kert, majd lemozogja magát. Nekik is a legjobb, ha a gazdival elmennek egy kiadós sétára, itt az együtt töltött idő, a szükségszerűen előforduló fegyelmezés, az új, idegen illatok, a felfedezés amire kedvencünknek igazán szüksége van.
Lovaknál-különösen az istállóban tartottaknál-létszükséglet a napi több órás mozgatás.

Víz

Víz- a nem megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvíz háziállatainknál is megbetegedésekhez vezethet.

Gyakoriak a fertőzéses bélbetegségek, a vese csökkent működése vagy a macskák FIC nevű betegsége

Levegő

A szabadban való mozgás együtt jár a napfény és a friss levegő jótékony hatásaival

A lakásban tartott kutyák, macskák esetében is fontos a szabad levegő, ha kell öltöztessük fel őket és vigyük szabadba. Ne felejtsük el azonban, hogy forgalmas helyen sétáltatott kutyáknál-mivel pont a kipufogószinten veszik a levegőt-megnő a légzőszervi és dganatos betegségek kockázata, tehát érdemes a sétáltatást zöldövezeti részen végezni.

Napfény

 A napfénynek szerepe van a D-vitamin és bizonyos antidepresszáns hatású anya-gok termelésében, immunerősítő, fertőtlenítő hatása is van. Naponta legalább 15-20 perces napfényen tartózkodás javasolható évszaktól függetlenül.

Mozgás szabadban, napfényben A víz mindenkinek szükséges Levegő gyógyító hatása emberre állatra Mozduljunk ki társállatainkkal

Minden állatfajnál általános problémák között van az elhízás, amely rengeteg betegségre hajlamosít (máj elzsírosodás, hasnyálmirigy gyulladás, cukorbetegség, az ízületekre nagyobb teher nehezedik, daganatos elváltozások stb.).

Kutya: nem tartozik szorosan az etetéshez, de kutyáknál nagyon gyakori az idegen test okozta bélelzáródás. Ez lehet mohóságból vagy játékból felvett olyan nem emészthető anyag (virslibél, kutyajáték, kövek, bugyi stb.), melyek a vékonybélben elakadnak, bélelzáródást és azonnali műtét hiányában bélelhalást és véső soron elhullást okoznak. A gazda felelőssége, hogy az ilyen jellegű tárgyak-főleg, ha ismeri a kutya ilyenjellegű szokásait- ne kerüljenek a kedvenc közelébe.

Macska: náluk kevésbé jellemző a mohóság, gyakrabban találkozunk válogatós cicával, de a tulajdonosnak náluk is oda kell figyelni a kiegyensúlyozott és visszafogott etetésre.

Ló: nagy  mennyiségű szénhidrát(zab, kukorica, szárazkenyér) kólikához(hasi fájdalom) következményes bélcsavarodáshoz és végső soron akár elhulláshoz is vezethet. A pillangósok (lucerna) főleg ha az még nedves is felfúvódáshoz, kólikához és bélcsavarodához vezet.

Mértékletesség hiánya


Sajnos kedvenceinknél is előfordul a mértékletesség hiánya, gondoljunk csak a takarmányosba beszabadult lóra, amelyik betegre zabálja magát zabból (kólika, patairha gyulladás) vagy a karácsonyi pulykát elfogyasztó kutyusra (heveny gyomormegterhelés), mely problémák rendszeresen munkát adnak az állatorvosnak.
Itt az emberi felelősség óriási, hiszen kedvenceink nem élnek a mértékletesség fogalmával, nekünk embereknek kell megteremteni számukra a feltételeket, mindig csak kedvencünk igényeinek megfelelő mennyiségű táplálékot adjunk, és SOHA ne adjunk olyat, amit az adott faj nem tud megemészteni, feldolgozni. Gondoljunk csak a nyírfacukor mérgezéses kutyákra.

Érdekességek társállatainkról


Szeretne többet tudni társállatainkról? Érdekeségeket szeretne olvasni?
Esetleg érdekli egy állatorvosi rendelő mindennapjai.

Olvasson érdekességeket társállatainkról.

Tovább

Ember egészsége


Társállataink hatása életünkre sokkal nagyobb, mint gondolnánk: Szív– és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenése, Cukorbetegségre való hatás, vagy vegyük a  macskák és a szívroham összefüggését?
Tudjon meg többet a társállataink egészségvédő hatásáról.

Tovább